Kring van Schuttersgilden Land van Cuijk

Standaardrijden

Een standaardruiter heeft als taak om voorop te gaan bij het gilde om zo de weg vrij te maken en het zonder problemen kan passeren. Dit gebeurt in een slingerende beweging.

Een standaardruiter is gekleed in hetzelfde tenue als het gilde waarbij de ruiter/amazone is aangesloten. Het komt voor dat een standaardruiter een afwijkend tenue draagt. Dit is dan geschonken door een sponsor en/of ander persoon binnen het gilde. De standaard die hij draagt laat zien bij welk gilde hij hoort. De standaardruiter mag tijdens een gildedag en/of ander toernooi een wedstrijdproef rijden waarbij de standaardruiter kan laten zien dat hij/zij als standaardruiter de beheersing heeft over zijn/haar paard. Dit wordt dan beoordeeld op netheid en correctheid.

Kringstandaard

Tijdens een gildedag zorgt het organiserend gilde voor een standaardruiter die voorop gaat met de kringstandaard. De kringstandaard heeft een driehoeks- of broekmodel. De uitvoering toont een groen veld met daarop de patroonheilige van de Kring: St. Jozef met het jaar van oprichting van de Kring 1933 en ook het wapen van de Kring Land van Cuijk. De Kringstandaard is in 1998 vernieuwd en in gebruik genomen tijdens de gildedag in Maashees op 17 mei 1998.

Wedstrijdveld

Het wedstrijdveld heeft heden ten dagen een afmeting van 30x60 meter. In de jaren tachtig was dit echter nog 30x50 meter. De standaardruiter moet hierop met zijn/haar paard een door de NBFS vastgestelde proef rijden.