Kring van Schuttersgilden Land van Cuijk

St. Matthias Gilde Oploo

Het gilde is waarschijnlijk in 1652 opgericht. Het gilde is in het bezit van een in slechte staat verkerend reglement uit 1715. In 1980 werd het gilde na een inslaap-periode van 18 jaar heropgericht. Oude gebruiken werden met de heropleving in ere hersteld, en er werd een nieuw hoofd- en standaardvaandel gemaakt. De medaillons van deze vaandels werden vervaardigd door een inwoonster van Oploo die er circa 800 uren handarbeid aan besteed heeft.

Koningschieten wordt jaarlijks gehouden op zaterdag 14 mei, of de eerstvolgende zaterdag daarna. Hierdoor beschikt het gilde over een kersverse koning vandaag. Het gilde telt op dit moment 43 leden, 5 jeugdleden en 4 gildezusters. Het gilde heeft een beschermheer, maar geen gildeheer. Het kostuum dat op dit moment wordt gedragen bevat de kleuren rood van de Heilige Matthias als martelaar, wit als verwijzing naar het wapen van de oprichter van het gilde de Heer van Steenhuys, en groen als kleur van de hoop. Het zwart werd toegevoegd om het geheel te accentueren. In 1997 maakten de oude kostuums plaats voor nieuwe, waarvoor een ware zoektocht naar het aparte rode stof werd ondernomen. Op gildedagen nemen we als gilde deel aan de wedstrijden voor gildetrommen, vendelen, standaardrijden en geweer- en kruisboogschieten.

Midden in het dorp beschikt het gilde over een schietterrein, jeu de boulles-banen en kruisboogvlakbanen. Dit is allemaal gelegen in en rondom de watermolen. Het gehele complex werd in 1994 en 2006 door gildeleden eigenhandig gerenoveerd. In 1990, 2002 en 2012 werden gildedagen georganiseerd. In 2002 werd de Koninklijke Erepenning toegekend aan het gilde.