Kring van Schuttersgilden Land van Cuijk

St. Lambertusgilde Huisseling

Het Sint Lambertusgilde komt uit het kleine dorp Huisseling (uitspraak: Huusseling) bij Ravenstein. Ontstaan in de 15e eeuw als “Broederschap van de Heiligen Lambertus”.

Ingeslapen rond 1915 en heropgericht in 1985 als “Sint Lambertusgilde”.

Belangrijkste doelstelling: in onderlinge broederschap dienstbaar zijn binnen de dorpsgemeenschap, op eigentijdse wijze de jeugd bij het gilde betrekken en daarnaast zoveel mogelijk de historie, de cultuur en de oude tradities bewaren.

Het St. Lambertusgilde was het eerste kruisboogschietend gilde in de kring “Land van Cuijk”. Het gilde telt momenteel 15 leden, waarbij, sinds 2004, ook vrouwen officieel lid van mogen zijn.

Om de drie jaar wordt er op de 1e zondag na 17 september bij dit gilde om gildekoning geschoten. Het gilde kent een koning en geen koningin of koningspaar.Het gilde heeft momenteel geen keizer.

Sinds 2021 heeft het gilde een nieuw modern donkerblauw kostuum met rode sjerp voorzien van het Sint Lambertusembleem. De commandeur draagt hetzelfde kostuum maar met een blauwe sjerp. Het traditionele kostuum dat bij de heroprichting tot 2021 gedragen is wordt nu 1x per 3 jaar gedragen bij het om gildekoning schieten.

De kleur rood in het tenue, vaandel en vendels duidt op het martelaarschap van schutspatroon Sint Lambertus.

De leden van de overheid, de commandeur en de vaandrig dragen twee veren op de hoed. De commandeur draagt geen sabel, maar een “partizaan”, een veredeld kort stokwapen. De kwetsbare oude koningsschilden zijn tijdens de optocht niet aan de koningskraag bevestigd. Op de koningskraag zit het schild met daarop de patroonsheilige. Onder de koningskraag hangt de papegaai en een klein kruisboogje, het wapen van het gilde. Onder de koningskraag hangen meestal drie tot vijf schilden van de laatste gildekoningen. Tijdens het om gildekoning schieten worden alle schilden van de koningen na heroprichting aan de kraag bevestigd.

De huidige koning is momenteel John Loeffen en het gilde schiet in 2018 weer om gildekoning.