Kring van Schuttersgilden Land van Cuijk

Cloveniers of Schutterye Grave

Het Cloveniersgilde uit Grave is opgericht op 7 september 1527 door Floris van Egmond.

Dit gilde heeft geen kerkelijke oorsprong, maar was bestemd als stads­militie ter verdediging van de vestingstad Grave. Dit gilde kent geen Gildezusters maar wel drie Marketentsters en een Beschermvrouwe.

Volgens het octrooi uit 1529 bestaan de Cloveniers of Schutterye tot Grave uit maximaal 40 "eerlijke en weerhaftige" gezellen.

Het Cloveniersgilde beschikt over een uniek gewalter- of deken­stok die beslagen is met 54 zilveren stokplaten. De gewalterstok dateert uit de 16e eeuw. Tevens is dit gilde in het bezit van het oudste koningsschild van Noord-Brabant, daterend uit 1529

Het Cloveniersgilde gaat gekleed in een jacquet met hoge hoed, wit overhemd, witte strik en witte handschoenen. Over de schouder dragen zij een oranje sjerp. De kleuren van de sjerp geeft de verbondenheid met het vorstenhuis aan. Op de sjerp is het wapen van de stad Grave aangebracht.

Dit jaar is Loek Adriaans de koning, hij was eerder koning in 2004 en 2007. Daarnaast kent dit gilde een jeugdkoning, Jarno de Haas en is nu schilddrager.