Kring van Schuttersgilden Land van Cuijk

Koninklijk Sint Willibrordusgilde Geijsteren

 

In 1472 werd in het kleine dorp Geijsteren, het gilde van St. Wilbert in 't zand opgericht.

In 1972 kreeg het gilde bij zijn 500-jarig bestaansfeest het predikaat "Koninklijk".

Bij zijn oprichting had het gilde tot taak en doelstelling: "bescherming van auter en herd" (altaar/ kerk en haardstede / huisgezinnen / dorpsgemeenschap). Van de in oorsprong semi-militaire functie is niets meer over. Thans is veel meer sprake van dienstbaarheid aan kerk en gemeenschap'.

Vele malen per jaar treedt het kleurrijke gezelschap op in eigen dorp, op Gildedagen, bij allerlei plechtigheden, maar ook bij stads- en dorpsfeesten in binnen- en buitenland. Daarvoor heeft men dan ook wat te bieden: een groep van ongeveer 60  personen, in prachtige kostuums waarvan het model stamt uit de eerste helft van de 17de eeuw .

De betekenis van de kleuren van het gilde uniform:

  • Geel is de kerkelijke kleur
  • Groen  is de kleur van het Limburgs Jagersgroen
  • Zwart is de kleur van Sint Willibrordus.

Het gilde kent een koningspaar en schiet ieder jaar om gildekoning.

Ook heeft het gilde nog een keizer, Hay Boom die in 1968 voor de derde maal de vogel naar beneden schoot en zich tot op heden keizer van het Koninklijk St. Willibrordusgilde mag noemen.

Bijna ieder lid voert een attribuut mee dat te maken heeft met, of iets zegt over (het verleden van) de vereniging. Wat op het eerste oog mooie folklore lijkt is bij nadere beschouwing levende historie.