Kring van Schuttersgilden Land van Cuijk

St. Antonius Abt Gilde Escharen

Volgens oude notities stamt het St. Antonius Abt Gilde vermoedelijk van vóór 1556. Echter van deze periode tot ca. 1700 is over het gilde bijna niets bekend.

Het oudste reglement, met 32 artikelen, is gedateerd op 1 januari 1721 en werd geapprobeerd door Walraat Baron Steenhuys Vrijheer tot Heumen.

In het jaar 1846 werd het St. Antonius Abt gilde onder bescherming gesteld van De Heilige Maagd Maria.

Tijdens de grote brand in het gildenhuis in 1940 gingen alle gildenboeken, geschriften, het koningszilver en andere attributen verloren.

Het gilde is sedert 1961 geüniformeerd, met de kleuren groen (St. Antonius Abt), wit en blauw (De Heilige Maagd) en geel als opvulkleur. Ook kent het gilde een Raad van Toezicht in het zwart.

Op de voorzijde van het gildevaan staat de patroonheilige St. Antonius Abt met varken afgebeeld met op de achterzijde de patroonheilige de Heilige Maagd Maria. Op beide zijden staan de jaartallen 1712 (van het oude gildevaan) en 1984 (van het nieuwe gildevaan).

Het Escharense gilde heeft een Keizer sedert 1995.(Wim van der Boom)

In 1997 werd de eerste gildezuster ingeschreven, met beperkte rechten. Het jaar daarop, werden de gildezusters als volwaardig lid in het gilde opgenomen. In het jaar 1998 sloot het schuttersgilde een stuk historie af door zijn schietterrein, dat in 1867 door het gilde werd aangekocht, de rug toe te keren. Het St. Antonius Abt gilde nam in hetzelfde jaar het nieuwe gildeterrein in gebruik. Het jaar daarop werd gestart met het kruisboogschieten. In 2002 werden de uniformen geheel vernieuwd.

In 2004 had het gilde voor het eerst een gildekoningin tevens de eerste gildekoningin van Kring Land van Cuijk. Nu heeft het gilde een koning Theo Nabuurs.

Het gilde beschikt ook over een clubhuis wat op 24 september 2005 officieel in gebruik is genomen. Het leden aantal bedraagt momenteel  31 leden.